Livelihood Vulnerability Index 
for Communities in
 South-West Suriname

By 30th May 2024Whitepaper

In het zuiden van Suriname wonen de meest kwetsbare gemeenschappen van het land. Hoe kwetsbaar de gemeenschappen zijn en voor welke elementen meer of minder is niet altijd even duidelijk. Groene Groei Suriname besloot een kwetsbaarheidsindex te ontwikkelen om een startpunt vast te kunnen stellen, en de impact van projecten en overheidsprogramma’s op termijn te kunnen meten.

In de periode maart tot en met november 2023 werd in drie inheemse dorpen alvast een meting uitgevoerd. Dit zijn de dorpen Amatopo, Curuni en Kwamalasamutu in district Sipaliwini. 83 huishoudens verdeeld over deze drie dorpen deden mee in de studie.

De informatiesheet geeft de kwetsbaarheidindex weer voor de drie dorpen.

 

In the period March to November 2023, Green Growth Suriname conducted a study to assess the vulnerability of indigenous communities in the south-west of Suriname. Although these communities are oftentimes considered to be amongst the most vulnerable peoples in Suriname, it is difficult to assess what the complexity is of their vulnerabilities.
Green Growth Suriname developed a Livelihood Vulnerability Index 
 for Communities in 
 South-West Suriname. 83 households from the villages Amatopo, Curuni and Kwamalasamutu participated in this baseline assessment. Thanks to the index it will now become possible to measure impacts from social projects and government programmes on these communities more precisely.