Lokale indicatoren in beeld gebracht: klimaatverandering zien, voelen, ruiken en horen

By 17th April 2024Whitepaper

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Maar wat zegt klimaatverandering ons eigenlijk in het dagelijks leven.
Groene Groei Suriname stelde zichzelf de vraag “wat zijn de indicatoren die gebruikt worden door de lokale bevolking voor de indicatie van seizoensinvloeden?” Met andere woorden welke en hoeveel traditionele kennis gebruiken we in de verschillende districten om klimaatverandering te voorspellen.

GGS voerde dit onderzoeksproject in eigen berheer uit met behulp van diverse studenten van de Anton de Kom Universiteit Suriname. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen november 2021 en maart 2023. De resultaten zijn vervat in een research paper die gepubliceerd werd in Vol. 14 No. 1 (2023) van de Academic Journal of Suriname.

De studie onthult een robuust indicatorsysteem dat actief is in alle deelnemende districten, zowel urbane, rurale als beboste gebieden. Het gaat om indicatoren die een scala aan veranderingen detecteren in windpatronen, blikseminslag, regenval, waterstanden en kwaliteit, fenologie van dieren en planten, en lucht- en bodemkwaliteit.

Dit lokale kennissyteem is een waardevolle hulpbron om snel te kunnen reageren op de uitdagingen die klimaatverandering in Suriname met zich meebrengt, een land dat zeer kwetsbaar is voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Lees hier de samenvattende informatiesheet van dit onderzoek met de seizoenswielen met indicatoren voor klimaatverandering voor 7 districten in Suriname.